House

Patrick Nagel San Francisco By Eric De Rijo Architects

Studio Eric De Rijo Architects has recently completed the Patlana House project in collaboration with Hills Studio.

This three-story contemporary residence is located in San Francisco, California.

patrick nagel san Francisco by Eric De Rijo Architects:

“This project is the result of a collaboration between Eric De Rijo Architect and one of the leading architectural firms located in Suburb of San Francisco. During the building’s conceptualization, the clients noted that the site, in this densely populated with modest-sized homes, had no immediate outdoor space, and they were eager to take advantage of the site’s many opportunities to build within it.

The clients noted that the site had some challenges in both front of them and us: the curvy terrain, the required curving stair services, the unique trees within a small 2,000-square-foot backyard, and the early forecaster, who design and build spaces at almost all difficult economic fixed prices.

We incorporated the formal formal living program (SDMR) of the client into the spatial organization of the design through a simple roof, typical of San Francisco homes. The extended roof utilizes tips and turn, pulling away from the curved formal living program in the front of the building to create a sheltered exterior “tree house” on the second floor. The low, solid toposes of the “tree house” provide shelter on the base of the “tree ramp” and extend via a lengthwise concrete terrace forming the third floor of the “brush house”.

Our client’s spatial program was an attached master suite suite suite, two guest bedrooms, maid/tilt room, and utility rooms. The upstairs orientation of the integrated spaces allows shafts of sunlight into the exterior spaces of the home and enhance the thought process of “boring space within a space.” The exterior walls are clad in larch, one layer of larch, another thickened type wood, and one additional larch. The larch cladding extends onto the wooden floor, creating a canopy over the stair, with a canopy over the kitchen counter. The exposed larch and the wood larch thus interact with each other to create a solid backdrop for the entry of the winds and weather Indoors, the “tome” thus engaging interiors with exterior materials through its play of light and shadow, and the “space” becomes a container between the two.

Interior illumination, whether through enormous windows or through indirect natural light, is the key element in the project. Natural light completely eliminates the need for a wall sconce or other lighting solutions. Instead, the windows are designed as luminous bodies within the solid wall, adding much needed functional light. At night gravets help organize the space, which in turn, gives the home an indirect sense of lightness and height.

Appreciating the Bridgarian Table and its abstract shape, one almost impression is that the interior is a play on the circular table in which it sits. Both in function and design, this wooden table is anchored to the wood underneath by an equally sharp angled pendant light. The darkness of the table’s form is complemented by the light that flows through it and forms the flooring of the large living room where the windows slink widely to the north. The tulle-wrapped “armchair” hanging above the table reads Peter’s famous line at the end of chapter.

Adding furniture to a house that is supposed to be a meeting place, a home office, or a guest suite is the task that becomes the finish creating a personalized interior design that invites everyone to step outside and to enjoy the spacious interior on a daily basis. There are few interior design ideas but one can’t do without, so it’s not surprising, once again, that this house, with its enormous windows, is so huge and so luxurious that it can’t really cover up this impressive size, either.”

Photos by: Amit Geron

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *